Ψυχικά /Ψυχοσωματικά Νοσήματα

Ψυχικά /Ψυχοσωματικά Νοσήματα

Πολλές φορές δεν αισθανόμαστε υγιείς παρόλο που οι επανειλημμένες ιατρικές εξετάσεις μας δε δείχνουν κάτι παθολογικό. Μπορεί να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, να έχουμε συχνούς πονοκεφάλους ή ένα μόνιμο πιάσιμο στον αυχένα ή δυσπεψία και φουσκώματα. Τέτοιες καταστάσεις δημιουργούν αλλά και δημιουργούνται από υπερβολικό άγχος. Κάθε άνθρωπος μπορεί να εκφραστεί με το δικό του τρόπο σε ψυχοσωματικό επίπεδο παρουσιάζοντας ποικιλία συμπτωμάτων διαφορετική κάθε φορά. Κάποια από τα προβλήματα, που μπορεί να εμφανιστούν ή να επιδεινωθούν με χρόνιο υπερβολικό άγχος, είναι: κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, ξαφνικές αλλαγές της διάθεσης, αϋπνία, φοβίες, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, κεφαλαλγία τάσεως, ημικρανία, αρτηριακή υπέρταση, ταχυκαρδία, αναπνευστικά προβλήματα (βήχας και επιδείνωση βρογχικού άσθματος), δερματολογικά προβλήματα (αλλεργική δερματίτιδα, έκζεμα, τριχόπτωση,  ψωρίαση), γαστρεντερικά προβλήματα (γαστρίτιδα, επιδείνωση έλκους, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ευερέθιστο έντερο, δυσκοιλιότητα, διάρροια), μυοσκελετικοί πόνοι (οσφυαλγία, αυχεναλγία, γονυαλγία), προβλήματα στην έμμηνο ρύση (προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, αμηνόρροια, δυσμηνόρροια).

Το άγχος ενεργοποιεί το Συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενώ ο Βελονισμός μπορεί να ενεργοποιήσει το Παρασυμπαθητικό, βοηθώντας να επέλθει ισορροπία μεταξύ τους και επομένως ηρεμία.Αντιμετωπίζοντας έγκαιρα το άγχος με Βελονισμό (χωρίς χημικά και παρενέργειες), μπορούμε να προλάβουμε συμπτώματα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Και στους ανθρώπους που έχουν καταφύγει στα αγχολυτικά ή υπνωτικά, ο Βελονισμός συμβάλλει στη διαχείριση του άγχους ώστε, σταδιακά, να μειωθεί η λήψη φαρμάκων έως και διακοπή τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο Βελονισμός:

  • Ενεργοποιεί το Παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα αίσθημα χαλάρωσης.
  • Απελευθερώνει ενδορφίνες, τα φυσικά ηρεμιστικά και παυσίπονα του οργανισμού.
  • Βοηθά στην ομαλοποίηση του τμήματος εκείνου του εγκεφάλου (αναλυτικός εγκέφαλος), του οποίου η υπερδιέγερση οδηγεί σε έντονο άγχος και ανησυχία.
  • Αντιστρέφει τις βιοχημικές διαταραχές που έχουν προκληθεί από το στρες (ρύθμιση των επιπέδων ουσιών όπως η σεροτονίνη, νοραδρεναλίνη, ντοπαμίνη, νευροπεπτίδιο Υ, ACTH, GABA) επαναφέροντας τα θετικά συναισθήματα και κάνοντας τον άνθρωπο ικανό να αντιμετωπίσει ευκολότερα δύσκολες καταστάσεις.
  • Μέσω της ρύθμισης του νευροπεπτιδίου Υ (που ενεργοποιείται σε καταστάσεις στρες), αποκαθίσταται η κανονική ροή αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, που είχαν συσταλεί, οπότε ανακουφίζονται μυϊκοί πόνοι και ομαλοποιείται η αρτηριακή πίεση.
Καλέστε για ραντεβού